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Advice relating to use of an interconnector as a storage facility 

1. Request for advice 

1.1 Interconnector is the operator of the Bacton/Zeebrugge interconnector and is currently consulting 

on the proposed implementation of a short term, fast cycle storage service as a secondary service 

to its transportation business (the "Intended Use").  

1.2 You have asked us for advice in relation to an interconnector operator's ability to provide a storage 

service under the current regulatory regime. You have conducted a review of, amongst other 

things, the Gas Act1 and Gas Regulation2, and, in particular, consider the following issues to be 

relevant to your consultation: 

(a) whether the definition of "storage facility" in the Gas Act is inconsistent with the Intended 

Use ("Issue 1"); 

(b) whether an interconnector operator would require an exemption from the requirement to 

hold a gas transporter licence pursuant to section 5.2 of the Gas Act (and in any event 

whether that is material to the primary issue of whether an interconnector can provide a 

storage service) ("Issue 2"); and 

(c) whether the definition of "storage facility" in the Gas Regulation is consistent with the 

Intended Use and, if it is, whether that definition takes precedence over that set out in the 

Gas Act ("Issue 3").  

1.3 We have set out our advice in relation to Issues 1 to 3, but have not otherwise conducted a wider 

review of the Gas Act or Gas Regulation for the purposes of advising on the compatibility of that 

regime with the Intended Use. 

2. Issue 1: Gas Act definition 

 

1 Gas Act 1986 

2 Regulation (EC) 715/2009 
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2.1 Under Section 48(1) Gas Act 1986, storage facility is defined as3: 

 

2.2 The Intended Use does not appear entirely consistent with the Gas Act definition. However, our 

view is that the definition is more likely intended to be descriptive (in referring to the means by 

which gas is stored) rather than determinative (i.e. intentionally exclusionary of other forms of 

storage). This is supported by the observation that, at the time of implementation of the definition, 

storage of gas would involve salt caverns or depleted gas fields, rather than other forms including 

linepack. 

3. Issue 2: Licensing 

3.1 We note that you have addressed Issue 2 in your Consultation Letter (dated 28 October 2021), 

where you conclude that the class and named exemptions in Section 5.2 of the Gas Act are not 

relevant because conveyance of gas into the NTS from an interconnector does not require a license 

under Section 5.1(a).  

3.2 We agree with this analysis, particularly as the alternative is presumably that Interconnector would 

hold two licences. We note, in any event, that Standard Licence Condition 6 of the Gas 

Interconnector Licence anticipates a licensee exercising a range of activities, including storage, 

which suggests a licensee, under that licence, should not be limited only to the activity of 

interconnection. 

4. Issue 3: Gas Regulation definition 

4.1 The Gas Regulation (in its original form) does not define storage facility, although it incorporates 

the definitions contained in Article 2 of the Gas Directive4: 

 

4.2 We believe that this definition is consistent with the Intended Use, as it is focussed on the activity 

of storing gas, rather than the structure and physical characteristics of the facility in which that gas 

 

3 This definition was inserted on 10.11.2011 through an amendment made by s.47(2)(b) of The Electricity and Gas (Internal 

Markets) Regulations 2011 (S.I. 2011/2704). 

4 Directive 2009/73/EC, Article 2(9)
 

https://www.legislation.gov.uk/id/uksi/2011/2704
https://www.legislation.gov.uk/id/uksi/2011/2704
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is stored. We note the intent behind the "excluding" part (relating to facilities reserved exclusively 

for transmission system operators) is addressed in your Consultation Letter.  

4.3 The question then is to what extent the Gas Regulation applies to the Intended Use and whether 

it could be said to have primacy over the Gas Act definition (given both concern storage facilities). 

4.4 Taking, first, storage facilities generally, the applicability of the Gas Regulation to storage facilities 

is clear from paragraph 7 of Schedule 4B of the Gas Act, which confirms that  Articles 15, 17, 19, 

20, 22 of the Gas Regulation apply to the owners of storage facilities. Those provisions are shown 

below (from paragraph (f)): 

 

Having determined the relevance of the Gas Regulation to storage facilities generally, the issue  

then is to what extent the definition of storage facilities encompasses the Intended Use (and so 

whether the Gas Regulation applies to the Intended Use). As we have set out above, we consider 

that the definition of storage facility in the Gas Regulation is compatible with the Intended Use. 

4.5 The Gas Regulation, being an EU regulation, was directly applicable in domestic law.5  In other 

words, it had effect in UK law without the need for specific domestic implementing legislation.6  EU 

law ceased to apply to the UK at 11pm on 31st December 2020 – known as IP completion day 

("IPCD").7  On IPCD the Gas Regulation was incorporated into domestic law by virtue of Section 3 

of the European Union (Withdrawal) Act 2018 (the "EUWA") as direct EU legislation.   Direct EU 

legislation forms part of retained EU law.8 

 

5See Article 288 of the Treaty on the Functioning of the European Union, which states:  "A regulation shall have general application. It shall be binding in 
its entirety and directly applicable in all Member States." 

6 It was implemented through the operation of section 2(1) of the European Communities Act 1972.  Section 2(1) allowed EU law to "flow" directly into UK 
law without the need for further, specific implementing legislation.   

7 The UK left the EU on 31st January 2020.  However, Part 4 of the EU-UK Withdrawal Agreement provided for an implementation or transition period.  
During this period, EU law continued to apply to the UK (subject to limited exceptions) as if it was still a Member State.   

8 See the definition in section 6(7) of the EUWA. 
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4.6 Before IPCD, if there was a conflict between directly applicable EU law (in this case, the Gas 

Regulation) and any domestic legislation (here, the Gas Act), the EU legislation took precedence 

due to the principle of the supremacy of EU law. The starting point after IPCD is that this principle 

still applies where there is a conflict between direct EU legislation and domestic law which dates 

from before IPCD (see section 5(1) and (2) of the EUWA).9  Where retained EU law has been 

modified (for example, where it has been amended using the power in section 810 of the EUWA) 

the principle of the supremacy of EU law can continue to apply, where that is consistent with the 

intention of the modification.  In other words, the Gas Regulation can continue to have supremacy 

over the Gas Act, even where the Gas Regulation has been amended (see section 5(3) of the 

EUWA).   

 

4.7 The Gas Regulation was amended by Reg 151 of the Electricity and Gas etc. (Amendment etc.) 

(EU Exit) Regulations 2019 (the "Brexit Regs),11 to add the following definition of “storage facility” 

to Article 2 of the Gas Regulation (to come into effect after IPCD): 

 

4.8 There is nothing to suggest that the addition of the definition of "storage facility" should displace 

the principle of the supremacy of EU law.  Therefore our view is that the definition in the Gas 

Regulation should have primacy when considering the Intended Use: 

(a) the Gas Regulation has primacy over the Gas Act where there is a conflict between them, 

as a result of section 5(1) and (2) of the EUWA; and 

(b) there is nothing in the insertion of the definition of "storage facility" which suggests that 

the principle of the supremacy of EU law no longer applies.  Rather, the introduction of 

this new definition into the Gas Regulation should be taken as a clear indication that this 

 

9 Section 5(1) and (2) should be read together.  They are intended to make a relatively simple proposition:  after IPCD, the normal rules of implied repeal 
apply.  New Acts of Parliament take precedence over all earlier legislation.  However, domestic legislation which pre-dates IPCD should still be read as it 
would have been prior to IPCD, as being subject to the principle of the supremacy of EU law.  See Duhs, E. and Rao, I. (2021). Retained EU law: a 
practical guide. London: The Law Society, Chapter 14. 

10 The power can be used to prevent, remedy or mitigate any failure of retained EU law to operate effectively or any other deficiency in relation EU law 
arising from the UK's withdrawal from the EU.  See section 8(1) of the EUWA and Duhs, E. and Rao, I. (2021). Retained EU law: a practical guide. London: 
The Law Society, Chapter 17. 

11 These regulations were made using the power in section 8(1) of the EUWA.   
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definition of storage facility was intended to prevail and, in any event, if there had been 

an intention to preserve the original Gas Act definition, that could have been substituted 

into the Gas Regulation in place of the one that originally appeared in the Gas 

Directive. Instead, the definition has been restated by virtue of the amendments made 

under the Brexit Regs.   

 

Yours sincerely, 

 

Hugo Lidbetter 

Partner 

 


