
 

 

Connected Systems, CSEPs and ISEPs 

Introduction 

At the mod 0440 workgroup on 29th October 2013 following a discussin on the proposed new clause 
G 1.4.7,WWU was asked to produce some diagrams of arrangements it believed were permitted and 
not permitted by the UNC.  This document is produced to aid this discussion.   

I list below relevant portions of the UNC, with our interpretation of them and then apply this to some 
real examples.  The last example shows an arrangement that we believe no one would support which 
we believe would be allowed if the code was interpreted too loosely. 

 

Relevant extracts from the UNC 

The extracts below are the relevant section of the UNC Transportation Principal Document 

TPD A 

3 EXIT POINTS  

3.1 Individual System Exit Point  

An "Individual System Exit Point" is an Individual System Point at which 
gas can flow out of the Total System.  

3.2 System Exit Point  

3.2.1 A "System Exit Point" is a System Point comprising one or more Individual 
System Exit Points.  

3.2.2 The classes of System Exit Point are:  
(a) Supply Meter Points, Supply Point Components and Supply Points in 

accordance with paragraph 4, and further classes thereof in accordance 
with that paragraph; and  

(b) Connected System Exit Points.  

3.3 Connected System Exit Point  

3.3.1 A "Connected System Exit Point" (or "CSEP") is a System Point comprising 
one or more Individual System Exit Points which are not Supply Meter Points.  

 



 

 

 
3.3.2 Section J1.4.2 sets out the basis on which Individual System Exit Point(s) are or 

are to be comprised in a Connected System Exit Point.  
3.3.3 In the case of a Connected System Exit Point, in accordance with Section J6.1, 

the relevant provisions of the applicable CSEP Network Exit Provisions apply 
in addition to the provisions of the Code.  

3.3.4 A Connected System Exit Point is an "Unmetered" Connected System Exit 
Point where at any Individual System Exit Point comprised in the Connected 
System Exit Point there is no meter for the purpose of measuring the volume 
of gas offtaken from the Total System, and otherwise is a "Metered" 
Connected System Exit Point.  

3.3.5 Where so provided in the relevant CSEP Network Exit Provisions, a Connected 
System Exit Point may be treated as comprising separate System Exit Points 
for such purposes as are specified in such Network Exit Agreement, and 
references in the Code to Connected System Exit Points shall be construed 
accordingly.  

 
TPD G 

1.4 Connected System Exit Points  
1.4.1 In accordance with Section A3.3, a Connected System Exit Point is a System 

Exit Point (other than an Inter-System Offtake) comprising one or more 
Individual System Exit  



 

 

 
Points which are not Supply Meter Points.  

1.4.2 The Individual System Exit Point or Individual System Exit Points comprised in 
a Connected System Exit Point will be specified in the applicable Network 
Exit Provisions.  

1.4.3 For the purposes of the Code a "Connected Offtake System" is a single system 
or facility (comprising pipeline(s), plant and/or other installations) operated by 
one person (or jointly operated by several persons) and connected to the 
relevant System at the Individual System Exit Point(s) comprised in a 
Connected System Exit Point.  

1.4.4 Without prejudice to paragraph 1.1.2, a Connected Offtake System may be:  
(a) a facility for the storage of gas;  

(b) the pipeline system operated by another gas transporter;  
(c) a pipeline interconnector by which gas is transported to another country;  

(d) any other pipeline (other than a pipeline connecting the relevant System 
directly to single premises) or pipeline system.  
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Interpretation of UNC 

From TPD A 3.1 and 3.2 3.3 an Individual System Exit Point (ISEP) is an Individual System Point and 
a System Exit Point is a collection of one or more ISEPs which can be Supply Meter Points, Supply 
Point Components and Supply Points supply points or CSEPs. 

Inasmuch as we do not allow Supply Points to be fed from more than one point on our System then 
given that CSEPs and Supply Points are both System Exit Points there is no reason why ISEPs 
should be fed from more than one point on our System.   The code is not completely clear on this but 
this is the most logical construct). 

However it is clear that just as currently (but this may change under mod xxxxx) that a Supply Point 
can comprise one or more meter points so can a CSEP comprise more than one ISEP 

J1.4.2 says that the ISEPs included in a CSEP shall be defined in the necessary Network Exit 
Provisions.  This means that there is latitude for a DN to agree to group ISEPs in a CSEP but there 
are not rules about it. 

It is important to get the terminology correct the connected system for example an IGT network or 
private network (which may be operated by a party that does not require or has an exemption from 
holding a GT licence) is connected to the System (the DN’s network) at the Connected System Exit 
Point.  Often the connected system is incorrectly referred to as a CSEP. 

 

 

 

 

 



 

 

 

Examples and discussion 

Example 1 

WWU’s view is that the arrangement below is allowed (and is very common) 

DN main 

Connected System main 

 

 

 

 

 

 

 

 

Example 1 is straightforward and needs no discussion 

Example 2 

WWU’s view is that the following arrangement is permitted 

DN main 

Connected System main 

 

 

 

 

 

 

 

In this case the two ISEPs are will be defined (at the DN’s discretion) as being included in one CSEP 
in the Netowok Exit provisions applicable to this connected system.  The DN main in this example 
could be the same main or different mains. 

In this case the CSEP is comprised of several ISEPs which are not (by definition) interconnected.  
Examples of such arrangements would include a development where different parts were fed from 
two different legs of an LP system or a development fed by several connections from the same main 
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where engineering considerations meant that this was more convenient that taking one connection 
from the DN main.  More complex examples could be constructed where each CSEP in example 1 
contained more than one ISEP as in example 2; however the key requirement is that each ISEP is 
only connected to the DN System at one point. 

What is not permitted is one connected system which is joined to the DN System at two points and 
where gas could flow out of the DN system through the connected system and back into the DN 
system..  This could occur either in the above example where some of the individual connected 
systems connected to ISEPs are linked or where two previously unlinked connected systems each 
with its own CSEP are linked, perhaps in response to further housing development  While in practice 
these two occurrences may stem from different causes the practical and legal effects are the same. 

Example 3 connecting ISEPs (which are in one CSEP) within a connected system 

WWU’s view is that this arrangement is not permitted 

DN main 

Connected System main 
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Example 4 Interconnecting two connected systems which are separately connected to the DN System 
at ISEP(s) each contained in separate CSEPs 

WWU’s view is that linking the two connected systems shown in example 2 as shown below is not 
allowed 

 

DN main 

Connected System main 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

While we accept that examples 3 and 4 could be cheaper for the connected system operator and 
could satisfy the Connected System Operator’s obligation under Gas Act section 9 to develop and 
operate an economic and efficient system it does not satisfy the DNs obligation as it is not efficient 
nor safe to allow a third party to control flows in the DN system and therefore it is not reasonable for 
the DN to permit such a connetion.   If the UNC is interpreted in this way it would allow a connected 
system operator to connect its system to for example, an IP main and an LP main and then potentially 
flow gas at over 2Bar into an LP system.   No one would agree to this and therefore any interpretation 
of code that would allow it is either incorrect or the UNC needs amending to prevent it.  WWU 
believes that the UNC does not bear this interpretation. 
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Example 5 Would you want to allow the arrangement below? 

DN LP main  

Connected System LP main 

DN IP main 

Connected System IP main 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

At the very least the “ISEP” on the DN’s LP main would require need to be an exit and entry point 
(with its requirements for CV measurement etc.)and the DN would want to have knowledge of when 
the valve was open and would want to see details of ongoing compliance with Pressure Safety 
System Regulations. 

Summary 

WWU believes that while there will be multiple cases of CSEPs comprising of several ISEPs which 
each support a separate connected system there should be none or very few cases of connect 
systems joined at two points to a DN System.  Where these occur they should be addressed by the 
nietwork on a case by case basis and the connected system operator. 
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