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TAR NC Update 

2 December 2016 



EU Tariff Code: Process Steps 

¾ Mid-Nov 2016 – mid-Feb 2017: Council and EU 

parliamentary scrutiny 

¾ Early March 2017: EC - formal adoption and publication of 

TAR NC (~ 3 week process) 

¾  Late March 2017: Entry into Force 20 days after publication 

¾ This should be after annual auction on 6 March 

¾  It shall be before allocation of QSEC auction 

 

 

 



Auction timeline vs when TAR NC applicable 

Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov 

Protected by Art. 35 TAR NC applies 

Allocation of 
2017 Annual 
auction 

Allocation of 
2017 QSEC 
auction 

TAR NC Entry 
into Force 

Art. 35: This regulation shall not 
effect the levels of transmission 
tariffs resulting from contracts or 
capacity bookings concluded 
before entry into force of this 
Regulation…….. 

2017 
IPs 

Non- IPs 

CAM incremental process 
initiated but will not be 
concluded until 2019, therefore 
TAR NC rules will apply. 

IPs 
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TAR NC: Article 35: Existing contracts 

¾ NG sought legal advice re meaning of final version of Article 
35. In summary they stated: 

¾ It places a clear cut-off date for any existing contracts to 
which TAR would not apply.  

¾ It applies to all contracts concluded prior to the entry into 
force of TAR; and  

¾ If the contract does not foresee any change in the levels 
of capacity or energy tariffs other than for indexation then 
TAR NC would not apply to those contracts. 

¾ For GB, the UNC would be the relevant contract 
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TAR NC: Article 35: Existing contracts 

¾ NG still awaiting response from Legal on additional 
questions re Art.35 

¾ Question is whether the “contract” refers to capacity only or to 
all charges under the UNC 

¾  Interactions with reconciliation? - When it comes to the year of 
use for the capacity, can there be an additive element that 
Users may be subject to (as part of the other articles – 4, 6, 23, 
24) that would mean capacity Users will need to pay more than 
the “protected” price? 

¾ Can we assume that for the IP annual auction the capacity sold 
is “protected” under Art .35 and for the QSEC run in the same 
month any capacity sold will not be subject to the protection? 


